Wandel en fietsroutes

Het Schutterspark, in het oosten van Brunssum, bestaat uit een groot natuurgebied (bos) en diverse recreatieve voorzieningen.
Het park is gelegen in het dal van de Rode Beek en op de beboste helling van een heuvel. Het Parelpad, met een lengte van 3 kilometer, voert langs diverse hoogtepunten die samen een fascinerend beeld vormen van de roerige geschiedenis van dit gebied.
Zo laat de route jongeren kennismaken met het mijnverleden dat nog op vele plaatsen zichtbaar aanwezig is in het Schutterspark, en met de restanten van eeuwenoude verdedingswallen ('de landgraaf').
Het Parelpad is met speciale paaltjes aangegeven, met opvallende houten figuren op markante punten langs de route. Het Parelpad is in het voorjaar van 2011 officieel geopend. De beelden zijn vervaardigd door Roel van Wijlick met de kettingzaag. Ieder beeld, iedere totempaal, is uniek, net zoals iedere boom uniek is.

De totempaal staat in het bos op de plek waar de natuurspeelplaats gevestigd gaat worden en is gemaakt aan de hand van voorhanden zijnde kennis en informatie over echte totempalen van Noord - Amerikaanse indianen stammen. Dit beeld is gemaakt uit een populierenstam van meer dan 100 jaar oud.